вторник, 10 октября 2017 г.

"Чарівна паличка" неолітичного розливу

Під час досліджень неолітичних поселень на півдні Сирії археологи виявили унікальний і загадковий артефакт, повідомляє портал scientificrussia.ru. Його знайшли під час розкопок так званого «кургану Тель Карассо» (Tell Qarassa). Артефакт у вигляді 12-ти сантиметрової палички. Паличка являє собою фрагмент продовгуватого кістяного заліза з висіченим на ньому реалістичним зображенням людських облич. За припущенням фахівців, для виготовлення цього предмета використано ребро буйвола. Вік артефакту становить близько 9 000 років.


"Це вкрай незвичайна і унікальна знахідка, визнає археолог Френк Бремер із Національного центру наукових досліджень Франції. Цілком імовірно, що вона використовувалася під час давно втраченого похоронного ритуалу, про який сучасній людині вже нічого не відомо. Візерунками на артефакті слугують людські обличчя. Слід зазначити, що це одні з небагатьох натуралістичних зображень людських облич, зроблених в ті часи мешканцями цих регіонів".

Обидва лиця на палиці зображені із закритими очима і щільно стиснутими ротами. Слід зазначити також, що на обличчях прослідковуються монголоїдні риси, хоча, з огляду на нечіткість зображення і роки у землі, стверджувати щось однозначно не можна. Ця знахідка особливо привернула увагу через те, що була виявлена ​​поблизу стародавнього поховання, в якому знаходилися останки біля 30 осіб, причому всі скелети були без черепів. Самі ж черепи, відокремлені від тіл, були знайдені пізніше в районі житлових будівель, які знаходяться неподалік. Експерти визнають, що поки не в змозі сказати, для чого призначався цей дивний жезл. З легкої руки журналістів, таємничий предмет невідомого призначення був названий "чарівною паличкою".

Є припущення, що "чарівна паличка" використовувалася під час стародавнього ритуалу поховання і призначалась для викликання духів чи надприродних істот. Автори дослідження вважають, що натуралістичні зображення осіб на "чарівній паличці", можливо, пов'язані з зародженням бажання древніх людей залишити загиблих біля себе, у світі живих. Також дослідники припускають, що на паличку зображено обличчя убитих ними ворогів.

У фахівців з культури неоліту особливий інтерес викликає звичай поховання померлих з відокремленими від тіл головами. Примітно, що подібні знахідки були виявлені археологами і в інших місцях, наприклад, на території Йорданії і Анатолії, причому їх вік також становить 9 тисяч років. Вчені висунули гіпотезу, що подібна практика - це одна з форм поклоніння предкам.

Неолітичні поселення і поховання Близького Сходу викликають особливий інтерес археологів та істориків. Саме цей регіон вважають ареною однієї з перших і найважливіших «революцій» у розвитку людства - місцем, де люди з кочівників-мисливців і збирачів перетворилися на осілих землеробів і скотарів, освоївши перші навички обробітку землі і будівництва жител.

Фахівці припускають, що стародавні мешканці Сирії, які залишили настільки таємничі свідоцтва, вже вміли вирощувати пшеницю, горох, ячмінь і інші культури, а також уміли розводити кіз і свиней, полювати на газелей і оленів.

Попри певний розвикок хліборобської культури, жити спокійно древнім хліборобам не давали менш цивілізовані сусіди, адже чим цивілізованішим ставала людина, тимвона була менш войовничою. На села стародавніх землеробів частенько нападали орди дикунів. Іноді завойовники переймали культуру переможених, а іноді знищували все і всіх, залишаючись дикунами.

Як би там не було, а зображення людських обличь із неймовірно давніх часів, та способи поховання людей обезголовленими свідчать про те, що існували в давнину ритуали та культури загалом, про які нам досі мало, або практично нічого не відомо.

1 комментарий:

  1. Ми хотіли б відзначити виняткову послугу, яку ми отримали протягом усього процесу рефінансування. Професіоналізм пана Лі та знання кредитної компанії були вражаючими та по-справжньому оціненими. Містер Лі - надійний кредитний співробітник. Раніше ми мали досвід роботи з кількома іншими банками і вважали цей процес неприємним і нудним. Містер Лі пішов вище і далі, щоб переконатися, що всі наші потреби були задоволені і що все було оброблено ретельно та ефективно. Ми рекомендуємо його і надалі і надалі ». Містер Лі Контактна електронна адреса / Whatsapp 247officedept@gmail.com + 1-989-394-3740

    ОтветитьУдалить