пятница, 9 сентября 2016 г.

На львівщині археологи розкопали готське житло ІІІ століття

На Львівщині в околицях міста Броди, в урочищі Заставки, археологи знайшли житлово-господарський комплекс вельбарської культури, ймовірність існування якого - середина, друга половина III століття нашої ери.
Вельбарська культура, археологічна культура залізної доби, зародилась приблизно у 20-х роках н.е. і прийшла на зміну т.зв. оксивській культурі. Вона простягалась на території від північно-західної України, до сходу Польщі, а також на території сучасної західної частини Білорусі. Як свідчать дослідники, ця культура мала доволі значний вплив на формування  Черняхівської археологічної культури.


 

Про це повідомляє  ІА ZIK.

Як зазначив у коментарях керівник експедиції, доцент кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Онищук, комплекс складався з житлової споруди-землянки з глиняного грубкою і двох господарських ям.

Серед артефактів, які знайшли археологи в заповнених спорудах і в культурному шарі, були уламки бронзових і залізних фібул, бронзова сережка і велика кількість фрагментів ліпленого і кружального посуду.

Розкопки проводили студенти-історики Львівського національного університету ім. Івана Франка в рамках навчальної практики. Також частково допомагали їм у цьому члени Бродівської громадської організації «Край» під керівництвом декана Бродівського деканату УГКЦ отця Богдана Вихора.

Джерело:   http://zik.ua/ru/news/2016/07/19/na_lvovshchyne_arheology_raskopaly_ostatky_zhylya_gotov_717742

Комментариев нет:

Отправить комментарий