среда, 8 июня 2016 г.

Жителі Азії знали про існування Америки задовго до Колумба?

Американські археологи заявили про те, що жителі Азії знали про існування Північної Америки і вели з нею торгівлю за сторіччя до відкриття Колумбом Нового Світу. Про це свідчать артефакти і знаряддя праці, які були виявлені на Алясці. Результати досліджень вчених були опубліковані в Journal of Archaeological Science. Як заявив один з авторів дослідження Корі Купер, "це не стало для нас сюрпризом, завдяки попереднім знахідкам і усній історії індіанців - відкриття слідів того, що Азія й Америка торгували металами, було лише питанням часу.
Ми вважаємо, що ці сплави були зроблені десь в Євразії, звідки вони потрапили в Америку транзитом через Сибір і Берингову протоку до предків ескімосів, які жили на Алясці ".
Вчені вивчили артефакти і знаряддя праці, які були віднайдені на одній із стоянок древніх жителів Аляски з племен ескімосів Тулі, які населяли півострів Сьюард за часів середньовіччя і Античності. Дослідникам вдалося виявити безліч пам'ятників, в тому числі, шість металевих предметів. Подібні знахідки є великою рідкістю, оскільки металеві прикраси і знаряддя праці були великою цінністю для жителів Північної Америки в той час, і вони їх використовували до повного зносу і передавали у спадок. Цінність металевих предметів полягає в тому, що ескімоси не знали секретів виплавки заліза і інших металів, тому їх знаряддя праці складалися в основному з дуже рідкісного метеоритного матеріалу або бронзи і міді, які легко гнулися і швидко зношувалися. Виявлені ж предмети свідчать про те, що ескімосів якимось чином вдалося отримати металеві вироби з інших куточків Землі. Вік виявлених предметів склав 800-1500 років, що змусило дослідників задуматися про те, як ці метали потрапили на територію Північної Америки до відкриття її Колумбом. Аналіз артефактів підтвердив, що ці предмети були виготовлені із виплавленого металу. Низький вміст нікелю в залізі і олова в міді свідчить про те, що його батьківщиною була Східна Азія, зокрема, Китай. Звідти, як показують дані розкопок, металургія і її продукція поступово поширилися по Сибіру і Далекого Сходу, звідки металеві товари могли потрапляти на Аляску разом з торговцями, що перепливали Берингову протоку. На думку дослідників, це свідчить про те, що жителі Азії знали про існування Північної Америки і активно вели з нею торгівлю. Раніше вчені встановили, що в кінці останнього льодовикового періоду в Європу прийшли невідомі завойовники. Близько 14500 років тому стародавні мисливці-збирачі, які населяли всю територію Європи, були витіснені іншими мисливцями-збирачами. На даний момент учені не можуть точно назвати, звідки з'явилися нові популяції, але, на їхню думку, вони прийшли з півдня, з більш теплих куточків Землі.

Джерело:  http://zn.ua/TECHNOLOGIES/zhiteli-azii-znali-ob-amerike-zadolgo-do-kolumba-215800_.html 

Комментариев нет:

Отправить комментарий